OOTB-WOORDENBOEK

Auteur:

Joleen Zuidema

Datum:

24 februari 2018

OOTB  lijkt soms wel een laboratorium. Er wordt geëxperimenteerd, met ervaringen, met muziek, met het in de praktijk brengen van theorieën… En waar nieuwe concepten ontstaan, ontstaan ook nieuwe woorden om die concepten te benoemen. Maar voor wie nog maar net in deze creatieve familie is geboren kunnen dat ook onbekende woorden zijn… Hier is daarom een beginnetje aan het OOTB-woordenboek: een kijkje in de gekte van het OOTB-laboratorium! (En de andere familieleden kunnen waarschijnlijk met wat zelfspot lezen wat ze met elkaar bedacht hebben :p)

​

Glo•rie (de; v)

1    toestand van (evt. goddelijke) verrukking: in de ~ zijn

2    uitspr., ter onderschrijving van het positieve karakter v.e. situatie: ‘Wij hebben een nieuw huisje!’ ‘~!’

​

Etymologische noot: Met het besef dat al het goede van God afkomstig is, is ook de dankbaarheid toegenomen om al het goede als zodanig te benoemen. De glorie is overal!

​

​

Pak•lin (de; m)

1    uitspr., ten teken van het nonchalant handhaven of nalaten v.e. situatie: ‘Ik heb echt geen zin meer in de vergadering. Dus ~.’

​

Etymologische noot: het herkomstverhaal van dit merkwaardige woord kent inmiddels vele varianten. Hierbij een van de vele. Een jongen werd de klas uit gestuurd. Zijn naam was Paklin. Bij het verlaten van de klas gooide Paklin, inmiddels verhit van woede, een boekenkast om. Paklin liet zich van zijn koelbloedige kant zien en zei: ‘laat het.’ Hij liep door zonder zich te bekommeren om wat er gebeurd was. ‘Paklin laat het’ werd vervolgens een term om gevallen te benoemen waarin we zelf nonchalant wilden zijn. Deze term is vervolgens verbasterd tot het huidige ‘paklin’. (NB. De jongen Paklin bestaat echt)

MEER BLOGS

Copyright Stichting Out of the Box   l   Vormgeving & ontwikkeling door: www.boazoosterom.nl