Grace in hard times

Auteur:

Thomas Jones

Datum:

5 januari 2018

De genade teaching, die een big deal is bij Out of the Box (OOTB), leert ons dat we niets hoeven te doen om Gods goedkeuring te verdienen, dat God iemand is die houdt van geven zonder allerlei voorwaarden in de kleine letters en dat ook na onze bekering Gods genade – niet onze kracht – de drijfveer is van ons geestelijk leven. Leven vanuit deze waarheden is ontzettend bevrijdend.

​

Tegelijkertijd heb ik de afgelopen maanden ook een aantal gesprekken gevoerd met mensen die de atmosfeer van ‘grace kerken’ of OOTB ervaren als bedrukkend. Onze grace teaching is afkomstig van big name preachers uit Amerika en elders die soms het gevoel kunnen wekken dat de genade van God al jouw problemen op zou moeten lossen. Als dat vervolgens voor iemand niet zo blijkt te zijn – en dat is voor veel OOTB’ers het geval – kan het voelen alsof ze iets fout doen en voelen ze de druk om vooral te doen alsof er niet zo veel aan de hand is. Kennelijk willen we vooral geen golven te maken in ons blije cultuurtje.

​

Doet deze constatering jou pijn? Mij wel. We hebben bij OOTB kennelijk geen (theologische) ruimte voor mensen die problemen hebben die niet instant door de genadeleer worden opgelost. Willen we plek hebben voor iedereen, dan zullen we ook een visie moeten hebben voor hoe grace in hard times eruit ziet. Wat hebben we aan de genadeleer van OOTB als ons leven juist niet voorspoedig verloopt? Wat volgt is een kort verhaal over drie waarheden, geworteld in het evangelie én beproefd in het echte leven. 

​

Waarheid #1: we mogen eerlijk zijn naar onszelf en naar God over waar we zijn. We kunnen onze ware zelf niet verbergen naar Hem toe. Het valt mij op door de Bijbel heen dat God het prefereert als mensen naar hem toekomen vanuit waar ze op dat moment in hun geestelijk leven zijn dan dat ze zich hypocriet aan de juiste vormen houden - zelfs als het vervolgens respectloos, boos, of ongelovig is (zie bijvoorbeeld de gebeden van een mooie Oud Testamentische profeet in Habakkuk 1:1-4 en 12-17, die beide ongeveer neerkomen op: “What the fuck, Heer?”).

Kun je op dit moment niet mee gaan in de gangbare aanbiddingsliedjes? No problem, zoek andere liedjes of verzin je eigen liedjes waarin je wel mee kan gaan. Heb je geen geloof genoeg om te bidden voor genezing of iets anders? No problem, vraag iemand anders die wel geloof genoeg heeft of vraag om dingen waar je wel voor durft te bidden. Je hoeft niet alles met iedereen te delen, gelukkig, maar je kunt best praten over dingen waar je het moeilijk mee hebt zonder bang te zijn dat je andere christenen ondersteboven shockeert. Juist de moeilijke kanten van jouw wandel met God zijn waardevol om te zien. En voor de mensen die luisteren: het gaat er in zo’n gesprek niet om het juiste theologische antwoord te vinden, maar over het aangaan van een diepere persoonlijke verandering. Je hoeft dus niet altijd een oplossing aan te dragen. 

​

Waarheid #2: we hoeven ons maar beperkt zorgen te maken. Ik heb zelf een aantal gebieden van mijn leven waarin ik maar in rondjes blijf rennen en nog nooit de uitgang heb weten te vinden, maar ook daarin weet ik: Gods liefde voor mij en zelfs Zijn genieten van mij hangen niet af van mijn vermogen om overal het juiste antwoord op te hebben. Ik weet ook: niets en niemand is in staat om mij weg te pakken van Jezus. Johannes 10:27-30: “Mijn schapen horen mijn stem, en ik ken ze, en zij volgen mij. Ik geef hen eeuwig leven en zij zullen zeker niet verloren gaan in eeuwigheid en niemand zal ze uit mijn hand roven. Wat mijn vader mij gegeven heeft, gaat alles te boven en niemand kan iets roven uit de hand van mijn vader. Ik en de vader zijn één.” Wij zijn niet afhankelijk van hoe goed wij ons vasthouden aan Jezus. Hij zorgt wel dat we bij Hem blijven. Het is goed voor ons om dit diep te beseffen, of we nou ontsporen in het leven of juist met glorie en trompetgeschal het avontuur in rennen.

​

Waarheid #3: wandelen met God leidt ons vaak over rare, omslachtige en overwachte paden. Ik heb de afgelopen jaren een paar geestelijke ‘burn-outs’ gehad, waarin ik absoluut niets geestelijks meer kon doen. Ik kon niet meer bijbel lezen, nauwelijks meer bidden, niet meer aanbidden zoals ik dat gewend was. Mijn geestelijk leven was elke keer weer tot aan de grond toe afgebrand. Elke keer dat ik me uiteindelijk, na misschien wel een jaar van herstel, weer beter voelde rende ik vol goede moed het christelijke leven in, om een jaar later weer het kapot te gaan. De echte ‘zap’-genezing bleef uit. Uiteindelijk realiseerde ik me dat mijn hernieuwde pogingen om hetzelfde te proberen (namelijk: een christelijk leven leiden op de manier die in mijn kerk gewoon is) ook iedere keer hetzelfde effect hadden (namelijk: weer kapot gaan) en dat dit geen toeval was. 

Het patroon werd doorbroken toen ik stopte met aanbidding leiden, stopte met jeugd leiden en stopte met naar de kerk gaan. Ik gebruik mijn energie nu om mijn christelijke broers en zussen op te zoeken en dieper te leren kennen, om weer met God te praten zoals ik als kind heb geleerd en om mijn hoekje van de wereld samen met Jezus te redden. 

Nu leef ik krachtiger dan eerst, maar ik heb daarvoor (in mijn ogen van toen) rare wegen moeten bewandelen door weg te lopen bij mijn oude verantwoordelijkheden. Ik denk ook dat andere mensen, vrienden van in de kerk hier, het raar zullen hebben gevonden. Toch weet ik zeker dat het de goede weg was. Het is dus belangrijk om niet te snel te oordelen over onszelf en over anderen, want, om Johannes 3:8 in mijn eigen woorden neer te zetten: van christenen die gevuld zijn met de heilige geest mag je best rare dingen verwachten. 

​

Eerlijk (durven) zijn, geen zorgen maken en in alle rare wegen met God meelopen zijn essentiële ingredienten van een leven met God, zeker als het moeilijk gaat. Dit zijn lessen die voortkomen uit mijn ervaring, maar ik weet zeker dat er nog veel meer te bespreken is. Misschien een goed onderwerp om rond een kampvuur en tot laat in de nacht te bespreken bij Out of the Box?

MEER BLOGS

Copyright Stichting Out of the Box   l   Vormgeving & ontwikkeling door: www.boazoosterom.nl